Ruha rekonstrukciók

A 15 éves Erzsébet 1853-ban. Franz Hohe-Anton Brugger színes litográfiája

Az alig 15 éves Sisiről Alois Löcherer müncheni fényképész készítette az első ismert fényképet. A fotón egy feszengő kislányt látunk, egyszerű hajviselettel, kis fehér csipkegalléros blúzzal, és az 1850-es években nagyon divatos kockás taftruhában. A szalmakalapot a szolnoki Tóth Andrásné készítette búzaszalmából, 7-es kalapfonással, kézzel varrva és formázva, a korszak divatjának megfelelően díszítve.


2. Erzsébet lóháton a possenhofeni kastély előtt, 1853. Képeslap, Andreas Fleischmann színezett acélmetszete Carl Theodor Piloty és Franz Adam festménye után. (Eredeti: Gödöllői Királyi Kastély Múzeum)

Erzsébetet és Ferenc Józsefet kezdettől a lovaglás, a természet szeretete kötötte össze legjobban. Karácsonyi ajándéknak készült a vőlegény számára ez a festmény. Ebben az időben a hölgyek dámanyeregben lovagoltak.

A festmény alapján 2009-ben készült ruharekonstrukció.


3. Erzsébet császárné magyar díszruhában, 1855 körül. Ismeretlen mester olajfestménye.

Az ifjú császárné ruháit eleinte anyósa, Zsófia főhercegné választotta ki. Erzsébet az esküvőjére magyar díszruhát is kapott, rózsaszín szoknyával, csipkedíszítésű fűzött fekete bársonyderékkal és csipkeköténnyel, melyet először a magyar küldöttség tisztelgése alkalmával viselt. A magyar ruha minden udvari eseményen helyettesíthette az udvari díszruhát.

A festmény alapján 2010-ben készült ruharekonstrukció.

A ruha 2018-ban ”Magyar Kézműves Remek”díjat nyert


Erzsébet császárné udvari díszruhában, 1859.  Franz Russ olajfestménye.

 A képen az 1850-es évek második felére jellemző, blonde csipkefodros, mélyen kivágott báli ruhát láthatunk, amelyet a külön a derékhoz kapcsolható, arannyal hímzett vörös bársony uszály tesz udvarivá. Ez utóbbi megoldás jellemző volt a 19. században, egy hölgy ruhatárában általában egy arannyal vagy ezüsttel hímzett, hosszú udvari uszály volt, amit különböző, divatos szabású, alkalmi öltözékhez lehetett kapcsolni.

A festmény alapján 2010-ben készült ruharekonstrukció.


5. Erzsébet császárné báli ruhában, a gyémántcsillagokkal 1864-ből. Franz Xaver Winterhalter olajfestménye

Franz Xaver Winterhalter kora egyik legelismertebb portréfestője volt, aki szinte minden jelentős uralkodót és uralkodónőt megörökített. Az osztrák udvarba 1864-ben érkezett, azzal a megbízással, hogy fesse meg Ferenc Józsefet és Erzsébetet. Ez alkalommal Erzsébetről 3 képet alkotott. Erzsébet csillagokkal díszített fehér selyem és tüllruhát visel, fonatokkal díszített hajában pedig az Alexander Emanuel Köchert udvari ékszerész által alkotott híres gyémántcsillagok ragyognak.

Egyes történészek szerint ezt a ruhát is a híres párizsi szabó, Charles Frederic Worth készítette, azonban a források ezt még nem támasztják alá.

A festmény alapján 2009-ben készült ruharekonstrukció. Megnézhető: Sisi-Schloss, Unterwittelsbach, Németország. Videó zene: Royalty free music  from Bensound