Rólunk

A D’Elia Szalon családi vállalkozás 1886. óta foglakozik ruhákkal, esküvői és alkalmi ruhák tervezése és kivitelezése több generáció óta.

A jelenlegi céget Czédly Mónika 1988-ban alapította újjá.

A kollekciók megtervezésekor figyelembe vesszük a kombinálhatóságot, mint a fazon és színvilág terén egyaránt, így lehetőség van a menyasszonyok számára a saját ruhájuk tervezőjévé válni. Ruháinkat csak első és másod felvételre kínáljuk nagyon kedvező árakon.

Lehetőség van egyéni öltözékek készítésére, anyag és csipke mintakollekció után, melyek francia, angol, olasz és magyar képviseletek termékei.

Kölcsönzéssel, méretre készítéssel és eladással is foglalkozunk.


CZÉDLY MÓNIKA

Ruhák közt nőttem fel! Nagymamám és még sok családtagom ruhákat varrtak, textileket festettek szabad kézzel egyedi tervek alapján. A versenytánc és fellépő ruhák világa varázsolt el igazán. Édesanyámék esküvői ruhája mert, hogy ritka alkalom, de páros esküvőt tartottak és anyukám mellett testvére is ugyanakkor házasodott, rendszeres ruhapróba tárgya volt. Mikor 1988-ban esküvői ruhát kerestem magamnak, akkor láttam, mennyire nincs választék, ha valaki nem konfekció méret, vagy ha van elképzelése! Ezután nyitottam az üzletemet és esküvői ruhákat kezdtem el készíteni. Azóta életem részévé váltak a menyasszonyok és boldog vagyok, ha ruhákat varrhatok!

Az évek során lányaimat is bevontam az esküvők világába és együtt tervezzük már az új ruhákat.

Az idők során keres az ember új kihívásokat is, ami 2004-ben talált rám váratlanul!

 Családom 1886. óta foglakozik ruhákkal, ükapám D’Elia Ferenc 1886. év májusában nyitotta meg üzletét Budapest, Dorottya utca 8. szám alatt, a Gerbeaud cukrászda szomszédságában. Azóta is a varrás a családomban mindenkinek az igazi hivatása és szerelme is egyben. Natália szerb királyné is vásárolt a család üzletében 1886-ban.

5 éves koromtól rajzolom Erzsébet királyné koronázási ruháját, bár akkor még nem voltam tudatában, hogy a könyvekből ismert fotón mit is látok pontosan. Esküvői ruhákat tervezek és készítek. Első üzletem 1988-ban nyitottam Budapesten, majd 2001-ben Gödöllőre költözve nyitottam meg újra a D’Elia Szalont. A koronázási ruhából rendszeresen jelennek meg elemek a ruháimon.

2004. óta kutatom tudatosan Erzsébet királyné életét és főleg ruháinak történetét. 2007-re készítettem el Erzsébet királyné 1866-ban készült Rabending fotóról ismert díszmagyar ruháját, amit 150 évig gondoltak a magyar koronázási ruhának. Mire kész lett a ruha, már biztos voltam abban, hogy nem ez az a ruha, amiben megkoronázták a királynét. Ekkor megfogadtam, hogy 2017-re elkészítem, az igazít! És így is lett! 2017. június 8-án 150 év elteltével a Gödöllői Királyi Kastélyban mutattuk meg a nagyközönségnek az „Igazi Magyar Koronázási Ruhát”, melyet a valódi ruha megmaradt darabjai után tudtunk rekonstruálni. Ez alatta 13 év alatt több ruhához is találtunk hiteles anyagot és Jelenleg 14 Erzsébet ruha rekonstrukciót készítettem el.

Létrehoztunk egy vándorkiállítást ahol különböző tematikákhoz igazodva csatlakozunk a múzeumokhoz Európában és Magyarországon. 2009-ben nyílt az első kiállításom a Gödöllői királyi kastélyban akkor még csak 7 ruharekonstrukcióval. 2017-ben mutattuk be először a 14 ruhát egyben az időszaki kiállításban több termen keresztül ott ahol a valóságban is megfordulhattak Erzsébet királyné korában. Életem valódi álma teljesült ezzel a kiállítással!

 A kiállításhoz kapcsolódva kitaláltunk egy divatbemutatót is ahol Erzsébet királyné életét mutatjuk be ruháin keresztül korabeli kiegészítőkkel, frizurákkal, műsorral. A Kastélyban nagyon kedveltek lettek ezek a programok!

Boldogan és szívesen dolgozunk együtt immáron több mint 10 éve a kastéllyal az Erzsébet programokon legyen az a Kastély Önálló programja, vagy hivatalos Városi és Nemzetközi rendezvény!

  •  2014-ben Gödöllő Város vezetése „az év Vállalkozója” díjat adományozta számomra.

  •  2017-ben „Erzsébet” díjat kaptam.

  •  2017-ben és 2018-ban A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ”Magyar Kézműves Remek” díját érdemeltem ki a Koronázási ruha rekonstrukcióm, mint a világon egyedül álló mestermű és Erzsébet királyné 1854-es díszmagyarjával.

  • 2020-ban „Gödöllő Városért” díjat adományozott a város részemre.

Czédly Mónika

Textilvegyész technikus, modelltervező szerkesztő, kereskedő, Divattervező

D’Elia Szalon, Gödöllő 2100 Odray János utca 8.

www.delia.hu info@delia.hu

ÁRAJÁNLAT KÉRÉSE     IDŐPONT FOGLALÁSA     MÉRETRE KÉSZÍTÉS

Közreműködők: A film Gödöllő Város támogatásával és a Gödöllői Királyi Kastély közreműködésével készült. Operatőr: Mezei Attila Köszönjük a segítséget! Dr.Tompos Lilla, Dr. F.Dózsa Katalin, Erdei Lilla, Pálinkás Patrícia Zita, Kollár Csilla, Kaján Marianna Erzsébet királyné megszemélyesítői, akik a képeken szerepelnek (a filmben szereplő sorrendben): Vas Viktória élő történelmi előadó, és a Gödöllői Királyi Kastély kosztümös tárlatvezetői: Dutka Tima és Berta Blanka. Fotós: Szoboszlai Krisztina. A videó vége: „Az Én Sisim” című kiállítás megnyitóján, 2022. szeptember 9-én lett felvéve a Gödöllői Királyi Kastélyban.